Prajd Info Centar

Prajd Info Centar

Prajd Info Centar predstavlja otvoren, inkluzivan i siguran prostor u jednoj od glavnih ulica Beograda. Osoblje Centra uvek je tu da pruži savet, ali i uputi posetioce na Savetovalište udruženja ’’Da se zna!’’, gde kasnije mogu da dobije adekvatnu pravnu ili psihološku podršku. Takođe je i mesto gde se javnost može upoznati sa aktivnostima Prajda i LGBT+ pokreta, ali i problemima, izazovima i istorijom LGBT+ zajednice u Srbiji. S obzirom na njegovu lokaciju, svojim postojanjem umnogome podiže vidljivost zajednice. Takođe, predstavlja prostor gde svako može da dođe, popije kafu ili čaj, druži se, završi neki posao ili jednostavno napravi predah od svakodnevnih aktivnosti.

Pored pomenutih aktivnosti, u Prajd Info Centru se tokom meseca održi veliki broj različitih događaja – predavanja, razgovora sa zajednicom, panel diskusija, projekcija filmova, društvenih igara, kvizova… Na svaka dva meseca, organizuje se brzo i besplatno testiranje na HIV koje, uz neku propratnu aktivnost, umanjuje stigmu i odbojnost mladih prema testiranju.

Tim Prajd Info Centra, pored koordinatora, broji na desetine mladih volontera i volonterki koji/e svojim trudom i ulaganjem doprinose održavanju aktivnosti i unapređivanju samog Centra.

Prajd Info Centar nudi veliki broj domaće i strane kvir literature, čijom prodajom prihod ide u fond za psihološku podršku za žrtve homofobije i transfobije.

Cilj Prajd Info Centra, pored okupljanja pripadnika/ca LGBT+ zajednice, jeste i okupljanje saveznika/ca, sugrađana/ki i razbijanje negativnih predrasuda javnosti prema zajednici, kroz zabavne i edukativne programe.

Jovan Ilić

DJ, aktivista za ljudska prava i organizator kvir žurki u Beogradu. Završio je audio inženjering na SAE institutu u Beogradu sa fokusom na produkciju muzike i zvuk u filmu. Ponosni otac psa Munje počeo je da se bavi aktivizmom kroz volontiranje u Prajd Info Centru i udruženju ‘’Da Se Zna!’’ nakon čega postaje koordinator Prajd Info Centra. Pored organizacije programa vodi društvene mreže Beograd Prajda.

Matija Stefanović

Studira Srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. U Septembru 2019. godine je započeo svoj rad u Prajd Info Centru kao volonter na Nedelji ponosa i od tada se interesuje za LGBT+ aktivizam u Srbiji. Voli Gospodar Prstenova, Vikinge i nordijsku mitologiju. Pravi origami. U Prajd Info Centru kao asistent koordinatora radi od oktobra 2020. godine.