O nama

Parada ponosa Beograd je udruženje građana/ki osnovano u jesen 2010. godine čiji je cilj organizovanje Nedelje ponosa i Prajd šetnje. Od 2011. do danas udruženje Parada ponosa Beograd, poznatija kao Beograd Prajd, organizovalo je više stotina dešavanja u okviru Nedelje ponosa.

Na pitanje: Čemu Prajd? Odgovaramo: Da kažemo da smo tu i kako nam je!, ali i da bi se kroz festivalsku formu, zanimljivu za sve zainteresovane, unapredio stepen LGBT prava u Srbiji a LGBT zajednice postala vidljiva.

Uprkos što je Beograd Prajd doživeo četiri zabrane tokom pet pokušaja njegove organizacije, on je u javnosti otvorio najveći prostor za razgovor o životu LGBT osoba u Srbiji: od medija koji o njemu izveštavaju, preko svih institucija društva, do svake dnevne sobe u kojoj se o Prajdu govori – on u najvećoj meri utiče.

Nedelja ponosa je okupila veliki broj umetnika/ca iz Srbije, regiona i celog sveta koji/e se bave granice pola, roda, seksualnosti i nasilja. Neka od imena koja su svojim radovima stala ispred aktivnosti na beogradskoj Nedelji ponosa su: Mirko Ilić, Biljana Cincarević, Aleksandar Maćašev, Draško Bogdanović, Rena Readle, Vladan Jeremić, Predrag Pajdić, Marina Marković, Jelena Stevin, Jelena Jelača i mnogi/e drugi/e.

Takođe, velik broj dizajnera/ki je priložio svoje radove: Slavimir Stojanović Futro, Dejana Dejanić, Dejana Momčilović, Ivan Man, Lazar Njegić, Marko Marosiuk, Dejan Clement, George Styler, Aleksandar Topić, Dejan Kovačević, Srđan Šveljo….

Divas Night je događaj u okviru koga slavimo žene, snagu ženskog pokreta i solidarne ženske podrške koja uvek postoji prema LGBT zajednici. Do sada su nastupale: Marina Perazić, Sajsi, Katarina Jovanović, Bebi Dol, Loona Loo, Bojana Vunturišević i brojne druge i sjajne DJice.

U debatnom delu programa organizujemo Razgovore sa zajednicom, u okviru kojih otvaramo teme koje su važne za LGBT zajednicu iznutra, dok Međunarodni Prajd forum okuplja aktiviste/kinje iz celog sveta, kao i predstavnike/ce ambasada, međunarodnih organizacija i institucija koji se samo da prepoznaju važnost Nedelje ponosa u Srbiji, već nesebično dele svoja znanja i iskustva kako bi pomogli nastojanjima LGBT pokreta u Istočnoj Evropi da radi bolje i efikasnije.

Do pobede!