Istorijat

2001

2001

(FOTO:Blic/Andrija Ilić)   Prva beogradska Parada Ponosa je organizovana 30. juna 2001. pod sloganom “Ima mesta za sve nas”. Mali broj okupljenih na Trgu Republike napali su pripadnici desničarskih organizacija i navijačkih grupa. Policija je bila malobrojna, nepripremljena i nije adekvatno reagovala na nasilje. Povređeno je više od četrdeset osoba, dok je zvanična reakcija Vlade izostala.

2002

Zakon o radiodifuziji predviđa suzbijanje govora mržnje u programima radijskih i televizijskih emitera, između ostalog i po osnovu seksualne orijentacije.

2003

Usvojen Zakon o javnom informisanju koji sankcioniše govor mržnje, uključujući i onaj zbog drugačije seksualne orijentacije.

2004

Okupila se grupa aktivista sa namerom da organizuje Prajd 2004. godine. Pripreme su trajale nekoliko meseci, a nakon eskalacije nasilja na Kosovu i paljenja džamija u Beogradu i Nišu, marta 2004. godine, odustalo se od daljih priprema.

2005

Donesen je Zakon o radu u kome se po prvi put zabranjuje diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije u radnom okruženju.

2006

Zakon o visokom obrazovanju u kome se garantuje pravo na visoko obrazovanje svima, uključujući i građane drugačije seksualne orijentacije donesen je u Skupštini Srbije.

2007

Zavod za transfuziju pristao da promeni naziv dela baze podataka koji je do tada postojao kao “0041 – Visoko rizično seksualno ponašanje: homo, biseks, promiskuitetni”.

2008

Usvojen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u kome se predviđa da su naročito osetljivi podaci oni koje se odnose, između ostalog, i na seksualni život i da se mogu prikupljati samo na osnovu slobodno datog pristanka.

2009

Zabranjena konferencija za štampu Gej Strejt Alijanse u Sava centru, posle čega su LGBT aktivisti protestovali ispred zgrade ovog kongresnog centra. Posle velikih otpora verskih zajednica i povlačenja zakona iz procedure, usvojen Zakon o zabrani diskriminacije u kome se potpuno zabranjuje diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije u svakoj životnoj situaciji. Pripremljena je Parada Ponosa pod sloganom “Vreme je za ravnopravnost” koje je trebalo da se održi 20. septembra 2009. Održavanje su podržale javne ličnosti, međunarodne organizacije, predstavnici vlasti. Veliki broj pretnji organizatorima/kama i učesnicima/cama Parade Ponosa od strane navijačkih grupa i ekstremističkih organizacija pojavio se u javnom prostoru. Vlasti su vršile pritisak na organizatore da skup izmeste u park na Ušću. MUP je zabranio skup nekoliko dana pre održavanja.

2010

2010

(FOTO:BETA/Emil Vas)   Održan je Prajd pod sloganom “Možemo zajedno”. Šetnja je počela 10. oktobra 2010. godine u parku Manjež, gde se okupilo više od 500 učesnica/ka. Iako je država organizatorima/kama garantovala bezbednost, procena ja bila loša i došlo je do velikih sukoba policije i huligana u centru Beograda. Procenjuje se da je na ulicama bilo više od 6000 policajaca i isto toliko huligana. Tokom nereda povređena su 132 policajca i 25 građana, a uhapšeno je oko 250 osoba. Iste godine organizovana je i prva Nedelja ponosa koja je ostala jedini deo manifestacije bez bezbednosnih problema.

2011

2011

(FOTO:Vesna Lalić)   Ustavni sud Srbije donosi odluku da je zabrana Parade Ponosa iz 2009. neustavna. Donesen Zakon o mladima koji zabranjuje pravljenje razlike i diskriminaciju mladih, pored ostalog, i na osnovu seksualne orijentacije. Donesena osuđujuća prvostepena presuda za tešku diskriminaciju LGBT+ osoba protiv političara Dragana Markovića Palme. Usvojen Zakon o socijalnoj zaštiti koji zabranjuje diskriminaciju korisnika socijalne zaštite, između ostalog, po osnovu seksualne orijentacije. Beograd Prajd 2011 pod sloganom “Prajd. Normalno.” bio je zabranjen sa obrazloženjem da država ne može da garantuje bezbednost učesnicima skupa. Kao reakciju na zabranu, aktivisti organizuju “Prajd u četiri zida” u Medija centru, posle kog izlaze na centralnu beogradsku ulicu, posipaju boje duge na kolovoz, zaustavljaju saobraćaj i nose transparent “Ljubav. Normalno.” Prajd je dobio ogromnu podršku u zemlji i inostranstvu. Nedelja ponosa prošla je bez incidenata sa mnogo raznovrsnijim programom. Izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da se najmanje 65% od cene zdravstvene usluge za promenu pola iz medicinskih razloga obezbeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

2012

2012

(FOTO:Vesna Lalić)   Izmenama Krivičnog zakonika uvodi se institut zločina iz mržnje kojim se kao otežavajuća okolnost uzima činjenica da je zločin učinjen, između ostalog, zbog nečije seksualne orijentacije. Ustavni Sud Srbije zabranio ultra desničarski “Otačastveni Pokret Obraz” čiji pripadnici su najodgovorniji za organizovanje nasilja tokom Parade ponosa 2010. Beograd Prajd 2012. pod sloganom “Ljubav, vera, nada” ponovo je bio zabranjen odlukom države. Zvanično obrazloženje je bilo da država i dalje ne može da garantuje bezbednost skupa, a odluka je organizatorima saopštena uoči skupa. Kao reakciju na zabranu, aktivisti su ponovo organizovali “Prajd u 4 zida” u Medija Centru Beograd posle čega su ispred ove zgrade najavili datum održavanja Beograd Prajda 2013. godine. Nedelja Ponosa je prošla mirno izuzev masovnih protesta ekstremista uoči izložbe “Ecce Homo” u kojoj je autorka koristila biblijske motive. Izložba je i pored protesta održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju uz veliki broj posetilaca.

2013

2013

(FOTO:Vesna Lalić)   Ustavni sud Srbije donosi odluku da je zabrana Parade Ponosa iz 2011. bila neustavna. Parada ponosa je odlukom države zabranjena treću godinu za redom. Ipak, nakon što su organizatori/ke obavešteni o zabrani, organizovan je Ponoćni Prajd od zgrade Vlade Srbije do Skupštine Srbije. Ova akcija je okupila veliki broj aktivista/kinja, pripadnika/ca LGBT+ zajednice i osoba koje je podržavaju. Međunarodna javnost i mediji su ovaj događaj proglasili Stonvolom Istočne Evrope. Usvojene izmene Zakona o učeničkom i studentskom standardu kojima su uvrštene i odredbe o zabrani diskriminacije, nasilja i zlostavljanja u ustanovama po osnovu seksualne orijentacije. Donesen Zakon o obrazovanju odraslih koji u svom delu o jednakim mogućnostima pominje i seksualnu orijentaciju.

2014

2014

(FOTO:Vesna Lalić)   28. septembra 2014. godine u Beogradu održan je prvi Beograd Prajd koji je protekao bez incidenata i nije bio praćen organizovanim nasiljem. Parada Ponosa održana je pod sloganom “Ponos za sve”. Usvojen Zakon o elektronskim medijima koji pominje i seksualnu orijentaciju kao jedan od osnova za zabranu diskriminacije, mržnje i nasilja u programskim sadržajima pružaoca medijskih usluga. Istovremeno je usvojen i novi Zakon o javnom informisanju i medijima koji u dva člana pominje seksualno opredeljenje kao osnov za zabranu govora mržnje i distribuciju medijskih informacija koje se tumače kao akt nasilja i izazivaju neposredne ozbiljne i nepopravljive posledice. Donesen Zakon o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera koji predviđa da građanin/ka pod ovim merama i sankcijama ne sme biti stavljen/a u neravnopravan položaj, između ostalog, zbog svoje seksualne orijentacije.

2015

2015

(FOTO:Vesna Lalić)   Beograd Prajd 2015 je održan 20. septembra 2015. pod sloganom “Moja prava, moji zahtevi”. Ove godine Beograd Prajd postaje članica Evropskog udruženja organizatora Prajda (EPOA) kao i svetskog udruženja Prajd organizacija (InterPride). Nedelja Ponosa i Beograd Prajd protiču bez incidenata i uz smanjeno prisustvo policije. Predstavnici vlasti sve češće daju afirmativne izjave koje se odnose na poštovanje ljudskih prava LGBT+ zajednice i podržavaju održavanje Parade ponosa.

2016

2016

(FOTO:Vesna Lalić)   Treći put za redom Parada ponosa je uspešno održana 18. septembra 2016. godine. U povorci je šetalo 2000 ljudi pod sloganom “Ljubav menja svet», dok je u sklopu Nedelje ponosa realizovano više od 25 događaja. Svi događaji su protekli bez incidenata i uz još manje prisustvo policije. Prilikom imenovanja članove Vlade Srbije, Premijer saopštava da je Ana Brnabić, nova Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, lezbejka.

2017

2017

(FOTO:Vesna Lalić)   29. Juna – Ana Brnabić stupila je na poziciju Predsednice Vlade Srbije kao prva žena autovana lezbejka. Jul – Organizacioni odbor Parade Ponosa najavljuje Prajd pod sloganom “Za Promenu” i prvi put jasno zahteva od države da pravno reguliše istopolne zajednice. Avgust – otvoren prvi Prajd Info Centar koji je radio 30 dana i koji je posetilo više od 3 000 ljudi. Tokom trajanja prvog Prajd Info Centra građani kao i LGBT+ populacija su mogli da se informiše o radu LGBT+ organizacija, dešavanjima tokom nedelje ponosa kao i da dobiju informacije u vezi pokreta za LGBT+ prava. 17. Septembar – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dva ministra bili su deo četvrte po redu uspešno održane Ponosa u kojoj je šetalo više od 2000 ljudi.

2018

2018

(FOTO:Vesna Lalić)   17. maj – Beograd Prajd, pod sloganom ’’Reci da!’’ najavljen je za septembar, sa dva jasna zahteva upućena državi: usvajanje Zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima, kao i Zakona o rodnom identitetu. 16. avgust – Ponovo je otvoren Prajd Info Centar, kao inkluzivan i siguran prostor u jednoj od glavnih i najprometnijih ulica Beograda. Novina je bila ta što je Centar nastavio da radi i nakon Prajda, ali i činjenica da je novi, veći prostor omogućio održavanje predavanja, panel diskusija, projekcija filmova, testiranja na HIV, velikog broja humanitarnih akcija… Do kraja 2018, Centar je posetilo preko 10 000 ljudi. 16. septembar – Beograd Prajd je uspešno održan peti put za redom. Tokom Nedelje Ponosa organizovano je 65 događaja na više lokacija u Beogradu. Na Prajdu je šetalo preko 2500 ljudi, a broj pripadnika policije bio je drastično manji. Nakon Prajda je, po prvi put, u Studentskom parku održan višečasovni zabavni program. 2. novembar – Doneta je prva krivična presuda u kojoj je motiv mržnje prema pripadniku LGBT+ zajednice uzet u obzir kao posebna otežavajuća okolnost pri odmeravanju kazne. Iako je krivično delo motivisano mržnjom, kao poseban član, uvedeno u Krivični zakonik Srbije 2012. godine kao obavezna otežavajuća okolnost, ovo je bio prvi slučaj kada je taj član primenjen.

2019

2019

(FOTO:Vesna Lalić)   Kampanja “Ne odričem se” pod čijim sloganom je održan Prajd 2019. lansirana je nekoliko meseci ranije. Kampanja je imala više aktivnosti od kojih se posebno izdvajaju članci u novinama u kojima su roditelji LGBT+ osoba javno govorili da se nikada neće odreći svoje dece bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Kampanja je imala veliku podršku javnosti, a podržale su je i brojne poznate ličnosti. Neposredno pred Prajd, tokom septembra, u 10 gradova Srbije održan je Prajd karavan. Aktivisti i aktivistkinje prošetali su centralnim ulicama gradova Srbije noseći baner “Ne odričem se” i naziv grada. Cilj ove akcije je bilo osnaživanje LGBT+ zajednice na lokalu i slanje jasne poruke da LGBT+ osobe žive svuda, u svakom mestu, gradu i selu, te ohrabrivati LGBT+ osobe da budu to što jesu ma gde živeli. Konačno, nakon sjajno sprovedene kampanje, Prajd pod sloganom “Ne odričem se” uspešno je održan u Beogradu 15. septembra. Pored zahteva za usvajanjem Zakona o registrovanim partnerstvima i rodnom identitetu, tražena je i brža reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ osobama, usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu, izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na drugi način progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Sama šetnja počela je oko 17 časova, a šetalo je više od 2000 ljudi. Prajd se završio koncertom i žurkom u parku “Manjež”. Nedelju dana nakon uspešno održanog Prajda, Evropsko udruženje organizatora Prajda ubedljivom većinom glasova, donelo je odluku da Beograd bude prestonica EvroPrajda 2022.godine.