Solidarno sa LGBT+ zajednom u Turskoj !

Back to Press

Solidarno sa LGBT+ zajednom u Turskoj !

Parada ponosa u Istanbulu je petu godinu zaredom zabranjena, a na mirno okupljanje 30. juna nadomak Trga Taksim policija je odgovorila preteranom upotrebom sile, ispaljivanjem gumenih metaka i suzavcem. 

Ovakvo postupanje prema LGBT+ zajednici je svakodnevica u Erdoganovoj Turskoj. 

Na osnovu spornog člana Krivičnog zakona koji zabranjuje “dela protiv javnog morala”, u Turskoj vlada već dugogodišnja praksa zabrana bilo kakvih javnih događaja koji se tiču LGBT+ prava. Turska prestonica Ankara je čak i otvoreno zabranila sve javne događaje koji se tiču LGBT+ zajednice, a ovaj slučaj se trenutno nalazi pred Ustavnim sudom. 

Vanredno stanje uvedeno zbog pokušaja vojnog puča trajalo je dve godine i koristilo se kao sredstvo zadržavanja Erdoganove moći, budući da ovlašćenja data izvršnoj vlasti na najgrublji način krše ljudska prava. 

Tokom vladavine Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) LGBT+ osobe su nazivane gnusnim i pogrdnim imenima, i to od strane najviših državnih zvaničnika. Tako je poslanik ove stranke Ismet Učma naveo da postoje načini kojima može da spreči homoseksualnost, vlastima blizak list Akit označio je LGBT+ aktiviste u Turskoj perverznjacima, što Ustavni sud Turske nije prepoznao kao govor mržnje, već slobodu izražavanja. Ovome je usledilo i distribuiranje letaka o tome kako se “leči” homoseksualnost u nekoliko većih gradova Turske. 

Trans zajednica u Turskoj je u posebno lošem položaju, a u 2018. godini je zabeleženo najmanje četiri slučaja ubistva trans žena. Seksualna orijentacija ni rodni identitet nisu prepoznati u Krivičnom zakonu. 

Beograd Prajd ovom prilikom, zajedno sa dole potpisanim organizacijama, izražava solidarnost sa LGBT+ zajednicom u Turskoj! U Prajd info centru smo organizovali akciju sakupljanja poruka podrške LGBT+ osobama u Turskoj i ovom prilikom ih odneli ambasadoru Turske u Beogradu. 

LGBT+ aktivisti i aktivistkinje iz Turske su naši saveznici i redovni gosti na beogradskoj Paradi ponosa, a imaćemo priliku da ih i ovog septembra ugostimo i čujemo sa bine. 

Ovom prilikom takođe pozivamo Anu Brnabić da kao predsednica Vlade Republike Srbije i kao lezbejka pokaže solidarnost sa LGBT+ zajednicom u Turskoj i osudi ovakvo ophođenje prema LGBT+ građanima/kama. 

Beograd Prajd Da se zna ! Inicijativa mladih za ljudska prava Hartefakt Grupa IZAĐI Geten Žene u crnom Integrativni Global Centar Kragujevac Stablo Kragujevac Asocijacija Duga SOS Ženski centar Novi Sad Konsultacije za lezbejke Labris Institut za evropske poslove Odbor za ljudska prava Niš 

Share this post

Back to Press