Sastanak u Ministarstvu pravde

Sastanak u Ministarstvu pravde

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Predstavnice i predstavnici OO Prajda sastali/e su se 31. avgusta sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i ovom prilikom upoznali ministarku sa trenutnom situacijom u pogledu mogućnosti dosezanja pravde za LGBTI osobe koje su izložene diskriminaciji i nasilju.

Dragoslava Barzut, aktivistkinja Da se zna je podelila podatak da je udruženje “Da se zna” u prethodnoj godini evidentiralo 79 slučajeva govora mržnje i zločina iz mržnje prema LGBTI osobama u Repbulici Srbiji. Na sastanku su predstavljeni pojedinačni slučajevi nasilja i diskriminacije prema LGBTI osobama u kojima je došlo do propusta u pravosudnom sistemu, i tom prilikom aktivisti/kinje su ukazale/i na važnost saradnje sa tužilaštvima bez kojih nema napredovanja u implementaciji institucije zločina iz mržnje.

Ministarka Kuburović je podsetila da OEBS i Pravosudna akademija sprovode edukativni program tužilaca o primeni institucije zločina iz mržnje i obećala aktivistima/kinjama da će podržati organizovanje radnih sastanaka između LGBTI organizacija i tužilaštava.

Takođe, ministarka je istakla da je u procesu izrade Priričnik za postupanje u krivičnom postupku i da bi organizacije civilnog društva trebalo da uzme učešće u tome.

[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=”3.0.51″]<div style="text-align:right;">[addtoany buttons="twitter_tweet"]</div>[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Share this post