Queer Salon

Queer Salon

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Queer salon u poslednjih sedam godina okuplja umetnike/ce iz različitih sfera koji su određeni aspekat svog stvaralaštva posvetili LGBT i kvir subkulturi. Queer salon je u prethodnom periodu (pre)ispitivao i obrađivao brojne teme, poput kvir identiteta, svakodnevnog života LGBT zajednice u izrazito homofobičnoj sredini, emancipacije LGBT narativa u javnom diskursu i dr. a uključivao je različite umetničke poduhvate, od izložbi i performansa do najrazličitijih kreativno-naučnih izražaja.

Cilj ovogodišnjeg salona je da tematizuje i mapira queer umetničku produkciju, odnosno problem definisanja queer umetnosti kao takve. Preispitali bi se koncept queer umetnosti, definicija i okvir, kao i njegove granice i dometi. Pošto su koncept i pojavnost queer-a u teoriji i praksi jako širokog spektra i ne podležu strogoj definiciji, prostor za tumačenje neke umetnosti kao queer je otvoren i neograničen. Čak i fragmentarna slika queer umetnosti danas (koja bi bila rezultat izložbe), pružila bi uvid u doživljaj queer identiteta, politike ili diskursa od strane stvarateljki i stvaraoca ali i stučne i nestručne publike. Takođe, izložba bi ukazala na to da je upravo ova subjektivna kategorija doživljaja queer-a ono što oneomogućava queer umetnosti apriornu definiciju.

Radovi se u digitalnoj formi šalju na adresu [email protected]. Ako radovi ne mogu da se prebace u digitalnu formu, fotografišu ili bilo kako drugačije dokumentuju, neophodno je kontakirati kustoskinju ovogodišnjeg salona Anu Simonu na gorepomenuti mejl ili putem telefona +381692616970. Obrazloženja zašto svoje radove vidite kao ilustrativne za ovogodišnju temu queer salona, zašto i da li svoju umetnost inače vidite kao queer, šaljite sa svojim biografijama na navedeni mejl. Rok za slanje je 30. avgust 2017.

Selekciju radova će vršiti ovogodišnja kustoskinja Queer salona, istoričarka umetnosti Ana Simona Zelenović. Završila je osnovne (2015) i master (2017) studije Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na osnovnim studijama interesovanje je najviše usmerila na avangarde – tema diplomskog rada bila je smrt slikarstva u ruskoj avangardi, a tokom školovanja održala je otvoreno predavanje o Zenitu i istu temu izlagala na međunarodnoj konferenciji u Budimpešti (2016). Na master studijama fokusirala se na modernu i savremenu umetnost, posebno feminističku umetnost i performans. Tema master rada bila je analiza umetnosti Katalin Ladik kroz prizmu feminističke teorije i istorije umetnosti. Kao članica Kluba sudenata istorije umetnosti učestvovala je u organizaciji regionalne studentske konferencije (Dis)kontinuiteti: Književnost i umetnost u Jugoslaviji (2016). Članica je Zelene omladine Srbije u okviru koje, u radnoj grupi za rodnu ravnopravnost, organizuje izložbe, tribine, predavnja i akcije (neki od takvih događaja su LGBTQ+ muzej, izložba RaznoRodnost, tribina Feminizam u pop kulturi) i radne grupe Food systems and animal rights – Federacije evropskih mladih zelenih (FYEG). Izlagala je o problemima žena u Srbiji na letnjem univerzitetu Evropske levice u Budimpešti (2017) i učestvovala na edukatinom letnjem kampu FYEG-a o migracijama (2017). Povremeno piše i prevodi članke za online časopise – feministički časopis Milica i zeleni časopis Okvir.

[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=”3.0.51″]<div style="text-align:right;">[addtoany buttons="twitter_tweet"]</div>[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Share this post