Michael Roth, Državni ministar za Evropu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke sastao se sa Organizacionim odborom Beograd Prajda i razgovarao o položaju LGBT zajednice, pripremama za ovogodišnji Prajd i zahtevima koji su ove godine upućeni predstavnicima institucija u Srbiji.

U razgovoru je zajednički zaključeno da je održavanje Beograd Prajda proteklih godina kao i proces dijaloga sa državnim organima u toku pripreme samog događaja odlučujuće doprineo unapređivanju ljudskih prava LGBT zajednice. Iako su ove promene ograničene i nedovoljne, naglašeno je da postoji jasna međunarodna obaveza Srbije da konstantno radi na usklađivanju zakonodavstva i prakse sa standardima Saveta Evrope, čiji je Srbija član od 2003. godine.

Ministar Roth je posebno interesovanje pokazao za slučajeve nasilja i diskriminacije prema pripadnicima LGBT zajednice , naglasivši da je brza i adekvatna primena zakona ključna za građane svake države, a naročito za manjinske zajednice čiji pripadnici su često žrtve kršenja ljudskih prava. S obzirom da je Organizacioni odbor Beograd Prajda ugostio ministra Roth-a i prošle godine, deo diskusije se odnosio i sve ono što je urađeno u proteklih godinu dana.

Pored Ambasadora Nemačke u Beogradu, sastanku su prisustvovali i Zamenik šefa Odeljenja za proširenje i spoljnu politiku, kao i referenti koji se bave stanjem ljudskih prava u Srbiji.