Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima Organizacionog odbora Parade ponosa koji su joj uputili poziv za učešće u šetnji, koja će se organizovati 18. septembra u Beogradu.
Brnabićeva je naglasila da planira sa svojim kolegama i gostima pruži podršku organizatorima skupa, LGBT zajednici i svim dobronamernim građanima koji budu učestvovali na ovogodišnjem Prajdu. „Na taj način poslaće se zajednička poruka o međusobnom razumevanju, zajedništvu i predanom radu državnih organa na obezbeđivanju ravnopravnosti i poboljšanju položaja svih manjinskih zajednica i grupa“, istakla je ona.
Sagovornici su i razgovarali o unapređenju odnosa države prema LGBT osobama, posebno u primeni propisa i postupcima koji se vode pred državnim organima i jedinicama lokalne samouprave, jer, po rečima organizatora Parade, pripadnici LGBT zajednice nailaze na probleme. To je, kako navode, čest slučaj pri izdavanju uverenja o slobodnom bračnom stanju, koje je neophodno kako bi se stupilo u bračnu zajednicu u inostranstvu.
Ministarstvo državne uprave će, kako im je prenela ministarka, u narednom periodu raditi na upoznavanju i osposobljavanju državnih službenika i zaposlenih u lokalnim organima za prepoznavanje diskriminacije i primenu andiskriminatornih normi.
U tom pogledu, razmotriće se izmene zakonskih rešenja koje se tiču pravnih posledica promene pola, odnosno na koji način se može zakonski urediti upis građana u matične knjige pod drugim jedinstvenim matičnim brojem.