Saopštenje povodom napada na Bobana Stojanovića, aktivistu Parade ponosa

Saopštenje povodom napada na Bobana Stojanovića, aktivistu Parade ponosa

Parada ponosa Beograd obaveštava javnost da je danas oko 15:20 na uglu ulica Carice Milice i Maršala Birjuzova, od strane dvojice nepoznatih počinilaca brutalno fizički napadnut Boban Stojanović, gej aktivista i organizator Parade ponosa Beograd.

Stojanović je razgovarao telefonom kada je jedan od napadača počeo da dobacuje: „Evo ga peder!“ da bi mu nakon toga zadao snažan udarac u predelu nadlaktice i nastavio da mu se unosi u lice uz prozivanje Stojanovića na osnovu seksualne orijentacije. Stojanović je uspeo da se odmakne od napadača koji su nastavili da ga ponižavajućim tonom, pred građanima koji su se tu zateklli, nazivaju „pederom“.

„Kao i posle svakog napada osećam se uplašeno i ljuto. Ovo nije prvi napad koji doživljavam i prvo što mi padne na pamet nakon toga je – moglo je i gore. To nije u redu. Siguran sam da sam ja danas samo jedan od nekoliko LGBT osoba koje su u Srbiji napadnute. Moja je obaveza da o tome govorim, dok će većina nas da ćuti. Navikli smo i prihvatili da živimo u svakodnevnom strahu, da ignorišeno nasilje koje nam se dešava, a da diskriminaciju doživljavamo kao sitnicu. Napadači koji su napali mene, mogli su da napadnu bilo koga drugog na bilo kom osnovu. Svi mi koji smo deo LGBT zajednice znamo da svaka fizička povreda prođe, ali da mržnja koju vidimo u očima onih koji nas maltretiraju i prebijaju, koji nas svakodnevno ponižavaju, ostaje dugo u sećanju i utiče da se osećamo nesigurno.“ – rekao je Boban Stojanović.

Nakon napada Stojanović je prijavio slučaj policiji koja je izašla na lice mesta i potraga za počiniocima je u toku.

Share this post