„Parada ponosa Beograd“ i udruženje „Dea Dia“ iz Kovačice obaveštavaju javnost o incidentu koji se desio sinoć oko 19 sati u turističkom naselju „Relax“ u Kovačici.Naime, nekoliko članova organizacionog odbora i aktivista „Parade ponosa Beograd“, zatim grupa aktivistkinja udruženja „Dea Dia“ kao i nekolicina akitivista iz cele Srbije koji su prisustvovali trodnevnom edukativnom seminaru, doživela je brutalni verbalni napad od grupe mladića iz Kovačice, gostuju restorana „Relax“,  koji su aktivistima dobacivali tokom večere.

Provokacije su najpre bile upućene Bobanu Stojanoviću iz „Parade ponosa Beograd“ koga  su mladići pitali „da li se oseća dobro i sigurno u njihovom mestu“, a zatim dobacili da „nikada neće paradirati Vojvodinom“. Nakon toga, uvrede su upućene i ostalim učesnicima seminara uz povike: „narkomani“, „strani plaćenici“, „lezbejke“ i „pederi“ kao i niza uvreda na račun fizičkog izgleda, pola i nacionalne pripadnosti. Iako aktivisti nisu odgovarali na provokacije, okupljeni mladići su nastavili da vređaju nakon čega su organizatori seminara pozvali policiju. Napadači su rekli da će „okrenuti još nekoliko brojeva“ što je izazvalo dodatni strah kod učesnika seminara.

Nakon dolaska policije podnete su tri prekršajne prijave. Na pitanje da li će zbog pretnji policija preduzeti dodatne mere i obezbediti učesnike skupa tokom ostatka večeri i noći, policijaci su rekli da će dođi „ukoliko bude novih napada“.

Ovaj slučaj još jednom dokazuje da je odnos društva i institucija prema braniteljima ljudskih prava na nezavidnom nivou. Zbog loše implementacije postojećih zakona i malih ili nepostojećih kazni za počinioce ovakvih dela građani Srbije koji štite ljudska prava nezaštićeni su od napada onih koji se sa njima ne slažu.