Četvrtak, 15.oktobar 2015

18:00

Kulturni centar Grad, Braće Krsmanović 4Ovogodišnja Parada ponosa u Beogradu, protekla je mirno, bez incidenata i organizovanog nasilja oko nje, ali je jedan deo njenog programa uzbrukao strasti: govor Klare Cetkin koji je pročitala mirovna, feministička i levičarska aktivistikinja Marija Perković.

Citati Klarinog govora istovremeno su izazivali negodovanje i odobravanje, a Marija je Minut tišine pretvorila u Minut urlanja protiv nepravde.
Dok su se sa jedne strane čuli glasovi protiv „levičaranja“ i politizacije skupa, sa druge strane stizale su pohvale za ovakav pristup jer je „Prajd konačno postao politički“.

Da li je Parada ponosa mesto zabave ili politike?

Da li beogradska Parada koja se dešava u okviru dominantnih, neoliberalnih politika ljudskih prava, može da sadrži i notu revolucionarnosti i levice?

Da li LGBT zajednica treba da živi u političkom jednoumlju ili ima pravo na pluralizam mišljenja?

Govore:

– Marija Perković (Žene u crnom)
– Nikola Parun (LIBEK)
– Matija Medenica (Marks 21)
– Stefan Šparavalo (Ben Gurion – Centar za izučavanje modernog Izraela)

*Razgovori sa zajednicom su serija razgovora o važnim temama koje se tiču LGBT zajednice iznutra. Parada ponosa Beograd razgovore organizuje jednom mesečno. Ukoliko imate neki predlog ili sugestiju koja bi tema mogla da se nađe u okviru Razgovora, pišite nam na [email protected] , preko naše FB stranice: https://www.facebook.com/parada.beograd ili sajta: www.parada.rs