Nedelja ponosa počela je u Beogradu, a organizatori su pozvali trans osobe i članove organizacionog skupa „Ponos trans osoba“ da učestvuju u Paradi ponosa koja će biti održana u nedelju, 20. septembra.

„Upućujemo javni poziv trans osobama i kolegama iz organizacije Trans prajda da nam se pridruže u nedelju da makar jedan deo šetnje prošetaju s nama“, rekao je član organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je naveo da još čekaju potvrde nekih gradskih službi i dodao da su sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) počeli pregovore za kreiranje mehanizma zaštite LGBT osoba tokom čitave godine, a ne samo tokom Nedelje ponosa.

„Imali smo sastanak i sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem gde smo dobili podršku da se od naredne godine ustanovi nacionalni dan podrške mladim LGBT osobama“, dodao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, ove godine ima manje napetosti i do sada nije bilo nijedne pretnje članovima organizacije.

Kako je naveo jedan od članova organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić, odbor ima puno poverenje u policiju sa kojom se „zajednički nada“ da će skup ove godine obezbeđivati manji broj policajaca.

On je izrazio nadu da će Srbija kao zemlja koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji uspeti da se izbori za Zakon o istopolnim brakovima.

Aktivista Đurica Stankov apelovao je na inteziviranje rada svih državnih institucija, organizacija i pojedinaca u izjednačavanju prava svih osoba.

On je pozvao ljude iz manjih sredina u Srbiji da učestvuju u promociji „ustavom zagarantovanih prava“.

Tokom sedam dana Nedelje ponosa koja je zvanično otvorena presecanjem vrbce u Mikser hausu, biće organizovani različiti debatni, kulturni i zabavni programi čiji je cilj da najširu javnost upoznaju s položajem LGBT osoba u Srbiji.

Prajd kolona će u nedelju, 20. septembra, krenuti od Vlade Srbije u Nemanjinoj, a zatim ići ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Trga Nikole Pašića. U isto vreme, stotinak metara dalje, planirano je da se okupe i učesnici Trans parade, koja se ove godine organizuje prvi put. „Trans prajd“ bi trebalo da se održi na jednom mestu, između Predsedništva, Skupštine Srbije i Skupštine grada.