Biljana Srbljanović će u nedelju 20. septembra u 12 sati proglasiti početak Prajd šetnje i tako postatiti prva Kuma Parade ponosa Beograd.

Ova titula se odnosi na ženu koja svojim kratkim govorom proglašava početak Parade ponosa. U svetu, postoje različite varijacije ove titule, a Beograd se odlučio za model koji je zastupljen u Italiji – Madrina del Pride. Pored važnosti koju nosi rodna perspektiva ove titule, izuzetno je značajno da izabrana osoba na jasan i nedvosmislen način doprinosi prihvatanju LGBT zajednice i afirmaciji njenih prava.

Biljana Srbljanović godinama unazad aktivno podržava LGBT prava. Učestvovala je u brojnim akcijama i kampanjama LGBT organizacija, slikala se za prvi kalendar gej organizacije Kvirija, učestvovala na prošlogodišnjoj Paradi kao i na takozvanom Ponoćnom prajdu 2013. godine kada je LGBT zajednica iskazala svoje nezadovljstvo trećom uzastopnom zabranom Parade. Kroz svoje javne nastupe Biljana Srbjanović nedvosmisleno podržava LGBT zajednicu a njen celokupni dramaturški opus bavi se preispitivanjem različitih vrsta netrpeljivosti i represije, čime i u tom delu svog delovanja, Srbljanović utiče na povećanje tolerancije u srpskom društvu. Sve navedeno čini je relevatnom da postane prva nositeljka titule prve Kume Parade ponosa Beograd.

Prajd šetnja – centralni deo Nedelje ponosa – biće održana 20. septembra 2015. od 12 sati.

Kolona će se kretati od zgrade Vlade u Nemanjinoj, a zatim ulicama: Kneza Miloša – Kralja Milana – Trg Nikole Pašića do platoa ispred Skupštine grada Beograda.