Članovi Organizacionog odbora Parade ponosa Beograd, Boban Stojanović i Goran Miletić, najavili su Prajd za 20. septembar u Beogradu i izrazili nadu da će naredne godine ta manifestacija biti organizovana i u Novom Sadu.

Oni su kazali da organizacija Prajda u Beogradu daje brojne pozitivne rezultate, poput vidljivosti LGBT zajednice.

Prema rezultatima ankete urađene pred prošlogodišnji Prajd, neku osobu koja pripada LGBT populaciji poznavalo je deset odsto ispitanika, dok je ove godine procenat povećan na 18 odsto, „što pokazuje znatno tolerantniji odnos prema ovoj populaciji“.

„Posebno je važno istraživanje Gej strejt alijanse koje je pokazalo da je broj prijavljenih slučajeva fizičkog nasilja nad članovima LGBT populacije 2014. bio manji nego 2013. Prošlogodišnja Parada ponosa donela je, dakle, potvrdu onoga što mi odavno znamo, a to je da nasilja nema kada država to odluči“, rekao je Stojanović.

Članovi Organizacionog odbora negirali su da je organizacija prošlogodišnjeg Prajda koštala više stotina hiljada evra, već je taj iznos bio 27.000 evra, od čega je 19 odsto utrošeno za honorare organizatora.

Oni su još dodali da se nadaju da će sledeće godine parada pored Beograda i Novog Sada, biti organizovana i u Nišu.

Ove godine beogradska Nedelja ponosa trajaće od 14. do 19. septembra, dok je Prajd šetnja planirana za naredni dan.