Udruženje građana Parada Ponosa Beograd osuđuje zabranu skupa solidarnosti sa žrtvama srebreničkog genocida koji je bio najavljen za subotu 11. jula ispred Skupštine Srbije. Kao i u slučaju zabrana održavanja Parade ponosa, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije koristi bezbednosne procene da selektivno zabranjuje skupove i krši slobodu na mirno okupljanje, koje je osnovno pravo svakog građanina i građanke Srbije garantovano Ustavom Srbije i međunarodnim dokumentima koje je Srbija ratifikovala.

Ukoliko postoje dokazi, zahtevamo da policija uhapsi sve pojedince koji su planirali napade na skup «Sedam hiljada» i tako dokaže doslednost u borbi protiv nasilja. Kao i u slučajevima zabrane Parade Ponosa prethodnih godina, od Tužilaštva i sudova očekujemo brze postupke i adekvatne presude.

Duboko verujemo da Srbija ako želi da krene napred, mora biti u stanju da pogleda nazad, suoči se sa prošlošću i iskaže solidarnost sa žrtvama zločina koji su navodno počinjeni u njeno ime. Ovo ne može, i neće biti postignuto zabranom skupa Sedam hiljada.

Sloboda okupljanja je garantovana članom 11. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koju je Srbija ratifikovala 2003. godine. Upravo zbog kršenja ovog člana u slučajevima zabrana Beograd Prajda, UG Parada Ponosa Beograd je podnela pritužbe Evropskom sudu za ljudska prava, a u dva slučaja je Ustavni Sud Srbije proglasio odluke MUP-a protivustavnim. Prema međunarodnim standardima, skupovi se ne mogu zabranjivati zbog pretnji, navodnih bezbednosnih rizika ili zbog toga što ne postoji većinska podrška, već država ovakve skupove mora adekvatno obezbediti. Parada ponosa Beograd još jednom poziva državne organe da u potpunosti i bez selektivnosti obezbede puno poštovanje slobode okupljanja u svakom slučaju.