pride3

Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd pozvao je LGBT+ organizacije iz Srbije da se priključe ovogodišnjoj Nedelji ponosa.

Poziv je upućen na adrese sledećih organizacija: Asocijacija Duga, Centar za queer studije, Egal, Grupa za podršku mladim LGB osobama – Izađi,  IDAHOT Belgrade, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Queeria – Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti, Regionalni info centar, Siguran puls mladih SPY, Trans Gayten.

Tekst poziva pročitajte u nastavku.

Drage kolegenice i kolege,

Kao i prethodnih godina UG Parada ponosa Beograd organizuje Nedelju ponosa, višednevnu manifestaciju koja obuhvata nekoliko programskih celina, koje javnosti predstavljaju LGBT+ kulturu i upoznaju je sa svakodnevnom egzistencijom LGBT+ zajednice. Tokom prethodne tri godine, Nedelju ponosa je posetilo između 3.500 i 5000 ljudi.

Kao što smo već najavili/e ovogodišnja Nedelja ponosa planirana je za period od 14. do 19. septembra, a Prajd šetnja je zakazana za 20.septembar.

Slogan ovogodišnje Nedelje ponosa i Prajd šetnje je Moja prava – moji zahtevi. O sloganu više na: http://parada.rs/slogan-parade-ponosa-beograd-moja-prava-moji-zahtevi/

Ovom prilikom vas pozivamo da u kapacitetu koji sami/e odredite, pridružite kao i prethodnih godina.

Programske celine kojima možete da se pridružite su sledeće:

Razgovori sa zajednicom:

 • Predložene teme treba da se odnose na egzistenciju LGBT+ zajednice iznutra
 • Tema treba da podstakne debatu/promišljanje LGBT+ zajednice o njenom položaju u društvu i aktivno delovanje.
 • Tema treba da bude komunikativna, bazirana na iskustvu i ličnom pristupu više nego na prezentaciji aktuelnog projekta i njegovih aktivnosti.
 • Sagovornici/e treba da dolaze iz lokalnih sredina, odnosno da žive, rade i aktivistički deluju na prostoru Srbije.

Kulturni program:

 • Predstave: Pozorišne predstave, kabaretske predstave, performansi ili koreografske predstave koje afirmišu queer identitet i egzistenciju.
 • Koncerti: Koncerti, muzičke minijature, DJ setovi, hor…
 • Izložbe: Svi vizuleni mediji koji se tematski bave LGBT+ identitetima i egzistencijom.
 • Radionice: kreativne radionice koje podstiču kreativnost LGBT+ zajednice i/ili podstiču inkluziju.
 • Književne večeri: predstavljanje knjiga poezije ili proze, monografija ili drugih književnih publikacija.
 • Filmske projekcije: Dugometražna i kratkometražna igrana, animirana i dokumentarna ostvarenja.

Zabavni program:
Svi programi koji kroz svoj zabavni karakter (DJ setovi, žurke, kokteli, performansi…) koji podstiču inkluzivnost članova/ca LGBT+ zajednice. Ovaj deo programa može biti izuzetno koristan za promociju kampanja LGBT+ organizacija ili distribuciju promotivnih materijala.

Važne napomene:

 • UG Parada ponosa Beograd je otvorena za sve predloge koji su u skladu sa osnovnim principima promocije ljudskih prava i aktivističkog delovanja.
 • Osim kod debatnog programa, o logističkim, tehničkim i finansijskim detaljima realizacije drugih programskih celina UG Parada ponosa Beograd dogovaraće se sa predlagačima/cama određene inicijative. Molimo vas da u obzir uzmete različite vrste ograničenja kao što su: vreme potrebno za realizaciju, finansijska sredstva potrebna za realizaciju kao i tehničke zahteve izvođenja (posebno u kulturnom delu Nedelje ponosa).
 •  UG Parada ponosa podržava organizacije, inicijative i pojedince/ke koji imaju predloge u vezi programa Nedelje ponosa da participiraju u različitim aspektima realizacije istog, ali smo otvoreni/e za sve komentare, predloge i sugestije koji mogu da obezbede što kvalitetniji program.

Ukoliko želite da predložite neku temu ili aktvinost, potrebno je da na mail [email protected] pošaljete vaš predlog i obrazloženje u nekoliko rečenica.

O detaljima vezanim za participaciju organizacija na Prajd šetnji 20.septembra bićete obavešteni/e u narednom mailu.

Radujemo se saradnji.

Srdačno,

Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd

08.07.2015.