web

Povodom 27. juna Međunarodnog dana ponosa, Parada ponosa Beograd objavljuje slogan ovogodišnje beogradske Nedelje ponosa  koji glasi: Moja prava – moji zahtevi!

Slogan je nastao kao rezultat sinergije Parade ponosa Beograd, LGBT zajednice i njenih podržavaoca u Srbiji, ali i kroz permanentnu razmenu iskustava sa bliskim prajdovima u regionu, posebno onim koji rade u sličnim okolnostima. Tako je ovogodišnji slogan solunskog Prajda bio skoro identičan.

Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd smatra da je prošlogodišnje održavanje Prajda u Beogradu rezultat višegodišnje upornosti LGBT zajednice. Nakon tri uzastopne zabrane, neodustajanje od Prajda stavilo je LGBT zajednicu i njene probleme u centar pažnje institucija, od kojih su mnoge poslednjih meseci otvorile vrata LGBT organizacijama i zajedno sa njima rade na pobošljanju kvaliteta života LGBT zajednice u Srbiji. Prajd je otvorio i različite debate unutar same LGBT zajednice. To se ne može tumačiti drugačije nego kao njeno pokretanje i već rezultira novim inicijativama i promišljanjima u kom pravcu treba da se kreće LGBT pokret u Srbiji.

Organizacioni odbor Parade ponosa smatra da su održavanjem Prajda 2014. godine najveće prepreke otklonjene i da će beogradski Prajd tokom narednih godina biti mesto sa koga će LGBT zajednica iskazivati svoje zahteve.

Podsećamo, Nedelja ponosa će ove godine biti organizovana od 14. do 20. septembra. Pored dijaloga sa institucijama kojima ćemo izneti zahteve koje smo formulisali zajedno sa LGBT zajednicom i predstavnicima civilnog društva, organizovaćemo i niz javnih razgovora, promocija, izložbi, koncerata i drugih dešavanja kroz koje će se LGBT zajednica afirmisati, a šira javnost imati priliku da je bolje upozna. Prajd šetnja je najavljena za 20. septembar i kretaće se od zgrade Vlade u Nemanjinoj do Skupštine grada Beograda.