rim parada

Tokom proteklog vikenda u Rimu je održana dvadeseta po redu Parada ponosa na kojoj su ove godine učestvovali i predstavnici Parade ponosa Beograd: Boban Stojanović i Marko Ilić.

Stojanović ili Ilić su učestovali na tribini o položaju LGBT+ zajednice u svetu, ali i priliku da budu počasni gosti same Prajd šetnje nakon čega su se obratili okupljenim učesnicima/cama Parade u Rimu.

Tokom diskusije koja je održana u okviru Nedelje ponosa u Rimu, Parada ponosa Beograd učestvovala je zajedno sa aktivistima iz Srednje Amerike  na tribini na kojoj je bilo reči o položaju LGBT zajednice u različitim delovima sveta, kao i o potrebi da međusobno budemo solidarni i podržavajući jedni prema drugima.

Jednoglasno smo zaključili da je LGBT pokret, uz sve probleme koje ima, jedan od poslednjih pokreta za ljudska prava koji ima globalni karakter i čiji se efekti rezultati nužno prelamaju kroz ceo svet.

rim diskusija

Nakon održanog Prajda u Rimu, koji je okupio oko 500.000 ljudi, među govornicima je bio i predstavnik Parade ponosa Beograd – Boban Stojanović. U svom govoru, on je rekao:

„Moj kolega, Marko, i ja dolazimo iz grada koji je udaljen samo sat ipo leta od Rima. Veoma smo blizu. U našeg gradu smo četiri godine organizovali Paradu ponosa. I tri puta je bila zabranjena. Zabranjena zbog onih koji se protive LGBTIQ i ljudskim pravima uopšte! Zabranjena zbog nacionalista, huligana i drugih ekstremista.
Zbog svega toga danas smo želeli da govorimo o strahu, nasilju i diskriminaciji sa kojom se LGBT zajednica u Srbiji svakodnevno suočava.
Ali, onoliko koliko možemo, želimo da toj istoj zajednici prenesemo vašu snagu, vašu ljubav i zajedničko uverenje da smo kao ljudi svi jednaki i sa jednakim pravima.
Mi, koji dolazimo iz zemalja u kojima se još uvek zalažemo za jednaka prava, želimo da vam poručimo: Poštujte sve što imate, svaki deo svoje slobode, neko je morao da se izbori za to!“

Pride Media Team