PrideEUOvogodišnje održavanje Parade ponosa u Beogradu biti krucijalno jer će pokazati odluku institucija države da štiti prava svojih građana i građanki – naglasio je u Evropskom parlamentu Boban Stojanović iz Parade ponosa Beograd.

U okviru studijske posete EU institucijama u Briselu, predstavnici medija i organizacija civilnog društva sreli su se i sa Dejvidom Mekalisterom, specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju.

Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Srbiji, problemima i koracima koje Vlada Srbije, organizacije civilnog društva i mediji čine kako bi Srbija bila na korak bliže EU i njenim vrednostima.

Boban Stojanović, predstavnik Parade ponosa Beograd, naglasio je da će ovogodišnje održavanje Parade ponosa u Beogradu biti krucijalno jer će pokazati odluku institucija države da štiti prava svojih građana i građanki.

„Moja je obaveze, kao gej aktiviste, da naglasim da je bezbednost LGBTosoba jedna od najvažnijih tačaka u unapređenju ljudskih prava u Srbiji. Odnos države i društva prema LGBT pravima je odnos prema ljudskim pravima uopšte. Iako postoje pozitivni pomaci, LGBT zajednica i dalje živi u strahu, plaši se odbacivanja, stigmatizacije i zbog toga još uvek nije spremna da progovori o svojim problemima i svakodnevici koju živi, da prijavi nasilje i diskriminaciju sa kojom se suočava i na taj način podigne vidljivost LGBT zajednice, a vidljivost je jedan od osnovnih preduslova napretka na planu LGBT prava.“ – istakao je Stojanović.

Tokom posete koju je organizovala organizacija Civil Rigths Defenders, delegacija iz Srbije srela se i sa predstavnicama poslaničkih grupa ALDE, Greens – EFA, S&D, EPP kao i sa predstavnicima kabineta evropskog komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana.