belgrade pride member of epoa interpride

Prema prijavi koju su organizatori/ke podneli/e 10. decembra na Dan ljudskih prava, Beogradska nedelja ponosa 2015. trajaće od 14. do 20. septembra kada će biti održana Parada ponosa. Prajd kolona će krenuti od Vlade Srbije u Nemanjinoj, a zatim ići ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana i Trg Nikole Pašića, dok će završna manifestacija biti održana na platou ispred Skupštine grada Beograda.

Tokom sedam dana Nedelje ponosa biće organizovani različiti debatni, kulturni i zabavni programi čiji je cilj da senzibIlišu najširu javnost o položaju LGBT osoba u Srbiji.

Nakon što je 28. septembra Parada ponosa u Beogradu protekla bez incidenata i nasilja, Organizacioni odbor ove manifestacije smatra da ovaj pozitivni korak treba da obezbedi kontinuitet u održavanju Parade i zato će tokom narednih meseci sa svim relevantnim državnim institucijama raditi na kreiranju jasne i nedvosmislene poruke javnosti da nasilje i diskriminacija nad LGBT osobama nisu dozvoljene i da se društvo sistemtski bavi problemom homofobije.

Takođe, od velike je važnosti da se što više osoba iz LGBT zajednice uključi u kreiranje programa Nedelje ponosa i kampanje koja će je pratiti. Organizatori/ke će do decembra održati  40 konsultativnih sastanaka sa predstavnicima/cama LGBT organizacija, organizacijama za ljudska prava i nezavisnim LGBT aktivistima/kinjama, a uskoro će na sajtu biti postavljen i upitnik preko koga će svi zainteresovani/e moći da daju svoje predloge. Nakon što predlozi budu sumirani, biće određena tema i kreiran slogan Parade ponosa 2015.

Nakon uspešno održane Parade ponosa ove godine i brojnih pozitivnih komentara koji stižu sa svih strana, posebna nam je čast da naglasimo da je Parada ponosa Beograd postala članica Evropskog udruženja organizatora Prajdova (EPOA) i Svetskog udruženja Prajd organizacija (InterPride).