178997_588060421206498_2096507225_n

U okviru Škole ljudskih prava „Vojin Dimitrijević“ koju organizuje Beogradski centar za ljudska prava, održan je panel pod nazivom Nasilje oko nas, na kome su govorili novinar B92 Ivan Protić i Boban Stojanović iz Parade ponosa Beograd.

Boban Stojanović se osvrnuo na nedavno održanu Paradu ponosa koja je prvi put u Srbiji protekla bez ijednog incidenta. On je pohvalio napore koje su državne institucije uložile da se ove godine Prajd desi upravo na ovakav način, ali je i izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da se nasilje kontroliše na takav način.

Stojanović je u svom izlaganju naglasio da su prihvatljivost nasilja kao dela svakodnevne komunikacije i nekažnjivost nasilja dva velika problema sa kojima se suočava društvo u Srbiji. Takođe, nasilje je na određeni način sredstvo satisfakcije i vidljivosti jer pojedine društvene grupe egzistiraju samo na nasilju, a posebno na homofobičnom nasilju.

Iako je promena društva složen i gotovo neprekidan proces, ono što može ovog trenutka da se uradi je da se podigne nivo kulture ljudskih prava unutar državnih institucija i da se promocija i zaštita ljudskih prava ne dovode u pitanje – zaključio je Stojanović.