10570417_782827225102375_2176474161848145378_n

 

U organizaciji udruženja Studenti za slobodu na Filozofskom fakultetu u Beogradu organizovana je tribina pod nazivom Ideologija LGBT pokreta u Srbiji. Na tribini su govorili: Boban Stojanović (Parada ponosa Beograd), Stefan Šparavalo (Ben Gurion centar i nezavisni aktivista) i Lazar Pavlović (Gej-strejt alijansa).

Na tribini se govorilo o aktuelnim ideološkim tendencijama unutar LGBT pokreta u Srbiji, kao i o ne/postojanju najbitnijih ciljeva kojima ovaj pokret teži.

Predstavnik Parade ponosa Beograd, Boban Stojanović je istakao da „unutar LGBT pokreta u Srbiji ne postoji jasna ideološka odrednica, već da se on deli na radikalni i reformski blok mišljenja“.

„Kod nas je preskočena važna stepenica koja bi još pre dvadeset i više godina osnažila razvoj LGBT pokreta – organizovanje Parade ponosa. Kao i svaki pokret i LGBT pokret je morao da nastane kao impuls mase ljudi koja želi nešto da promeni, ali ono što je tipično za Istočnu Evropu je su LGBT organizacije nastajale kroz projektnu prizmu, a mnogo manje ideološku ili vizionarsku. Sada je situacija takva kakva je, pa nam pored rada na legislativnom i institucionalnom nivou predstoji rad na formiranju jake i umrežene LGBT zajednice“ – naglasio je Stojanović.