USPEH: Beograd Prajd 2014 – nova strana istorije!

USPEH: Beograd Prajd 2014 – nova strana istorije!

pride2014

Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd izražava zadovoljstvo zbog uspešno održane Parade ponosa u Beogradu. Ujedno, ovo je i prva Parada ponosa koja je protekla bez incidenata i nije bila okružena organizovanim nasiljem.

Za ovaj uspeh zaslužan je višemesečni koordinisan rad organizatora/ki Parade ponosa, Ministarstva unutrašnjih poslova ali i ostalih važnih aktera u Vladi Srbije. Takođe, veliku zaslugu nosi i sama LGBT zajednica i brojni/e prijatelji/ce Beograd Prajda koji/e su su pomogli da se ova manifestacija održi na najbolji mogući način.

 Paradi je prema procenama policije prisustvovalo između 1000 i 1200 osoba. Neki mediji navode i 1500 ljudi. Među okupljenima su bili brojni aktivisti/kinje za ljudska prava iz Srbije, regiona (Bosna, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Kosovo), kao i iz cele Evrope i sveta. Manifestaciju je pratilo oko 400 akreditovanih predstavnika/ca medija.

Okupljanje je počelo ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a povorka se kretala trasom ulicom Kneza Miloša da bi se program završio na platou ispred Skupštine grada Beograda.

Pored aktivista i aktivistkinja Prajd šetnji se pridružio i veliki broj osoba iz javnog i političkog života: ambasador SAD Majkl Kirbi i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhejm, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministarka za EU integracije Jadranka Joksimović, ministar kulture Ivan Tasovac,  šefica pregovaračkog tima za EU Tanja Miščević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, predstavnici/e Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije, kao i: dramaturškinja Biljana Srbljanović, slikarka Biljana Cincarević, reditelj Srđan Dragojević, književnik Dejan Stanković i mnogi/e drugi/e. Veliku podršku pružili/e su predstavnici/e civilnog društva.

02 (15)

Na čelu povorke nošen je baner sa ovogodišnjim sloganom Ponos za sve, a tokom marša održan je minut tišine tokom koga je razvijen transparent sa natpisom Za sve žrtve nasilja u Srbiji, čime je poslata jasna i nedvosmislena poruka solidarnosti LGBT zajednice sa svim drugim ugroženim pojedincima/kama i grupama  u Srbiji.

Nakon šetnje publici su se obratili: ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport, ambasador Holandije Loren Stokvist,  ambasador Norveške Nils Kamsvag, poslanica EU parlamenta Teri Rendke, poslanik nemačkog parlamenta i gej aktivista Volker Bek, aktivisti/kinje za LGBT prava: Anastasija Danilova (Moldavija), Jasenko Suljetović (Bosna), Danijel Kalezić (Crna Gora), Apostolis Karabairis (Grčka). Okupljenima su se obratili/e i aktivisti/kinje iz Srbije: Anita Mitić (Inicijativa mladih za ljudska prava), Dragoslava Barzut (Labris), Vesna Zorić (Egal), Staša Zajović (Žene u crnom) i Boban Stojanović ispred Beograd Prajda.

 03 (1)

Tokom održavanja Prajda nije bilo incidenata u samoj povorci, a prema podacima policije svega nekoliko manjih incidenata zabeleženo je u nekoliko delova grada. Na samom Prajdu osim incidenta kada je nepoznata osoba polomila transparent koji je su na skup doneli mladi/e aktivisti/kinje Helsinškog odbora za ljudska prava nije zabeleženo više sličnih situacija.

Nedelja ponosa je protekla u prema planu i tokom nje organizovano je oko 30 različitih dešavanja koje je posetilo između 2500 i 3000 ljudi. Organizovane su Razgovori sa zajednicom u okviru kojih se debatovalo o problemima koji postoje unutar same LGBT zajednice, više od deset umetnika/ca učestvovalo je okviru petog Queer salona vizuelnih umetnosti, a organizovane su i poetske večeri, promocije knjiga, projekcije filmova, radionice plesa, različite prezentacije. Organizovan je i peti Pride Forum.

05 (8) (1)

Prvi put ove godine dodeljene su nagrade pod simboličnim nazivom Bambi ispod duge, koje će biti dodeljivane pojedincima/kama i inicijativama koje čine  članovi/ce LGBT zajednice koji/e se nalaze van organizacija i/ili institucija, a koji/e svojim radom doprinose afirmaciji LGBT prava u Srbiji i regionu. Prvi/e dobitnici/e ove nagrade su: transrodna pevačica Fifi (koja je svojim učešćem u programu X faktor napravila coming out kao transrodna osoba), neformalna grupa Belgrade Bears i inicijativa Mesta za ljubljenje.

Celokupna Nedelja ponosa počela je 22. septembra u Kulturnom centru Grad, kada je transrodna aktivistkinja Gordana Mitrović presekla traku i na taj način otvorila čitavu manifestaciju.

Share this post