2013

Slogan Parade ponosa 2013: Prajd normalno

Nedelja ponosa 2013. održana je od 20. do 29. septembra. Tokom deset dana festivala organizovan je niz edukativnih, kulturnih i umetničkih sadržaja. U okviru debatnog programa organizovane su debate na kojima su analizirana najaktuelnija pitanja vezana za položaj LGBT zajednice u Srbiji. Od ove godine uvedena je i nova programska celina pod nazivom Razgovori sa zajednicom u okviru kojih će se razgovarati o temama o kojima postoje podeljena mišljenja.

Parada ponosa ponovo je, treću godinu za redom, zabranjena odlukom države. Ipak, nakon što su organizatori/ke dobili zvaničnu zabranu održavanja Parade ponosa 2013. organizovan je Ponoćni prajd koji je okupio oko 600 aktivista/kinja, pripadnika/ca LGBT zajednice i osoba koje je podržavaju. Ovaj događaj je od istorijskog značaja za LGBT+ aktivizam u regionu jer je pokazao da u LGBT+ zajednici i Paradi ponosa Beograd postoji jasna odrednica da ne želimo da živimo okruženi nasiljem. Međunarodna javnost i mediji su ovaj događaj proglasili Stonvolom Istočne Evrope.

Istorijat

PROGRAM PRIDE WEEK 2013

22. septembar 2013.

Međunarodna konferencija o slobodi okupljanja LGBTIQ zajednice / Hotel Falkensteiner

Civil Rights Defenders i Parada Ponosa Beograd organizovali su međunarodnu konferenciju čiji je cilj da osnaži aktivistkinje i aktiviste koji se bave zaštitom ljudskih prava u Srbiji i regionu i da nakon tri zabrane održavanja Parade ponosa ohrabri Vladu Republike Srbije da zaštiti sve učesnike Parade ponosa. Na konferenciji je obrađeno nekoliko tema: sloboda okupljanja na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou, sloboda okupljanja LGBTIQ zajednice u procesu evropskih integracija i uloga sudova u zaštiti slobode okupljanja.

21. septembar 2013.

Queer salon / Centar za kulturnu dekontaminaciju

Na otvaranju salona izveden je performans nastao u produkciji Beograd Prajda i balerine Anje Nikolić, a baziran na zajedničkom istraživanju, na razmeni kreativnih ideja i naučenim pokretima.

Warm up party za The Army of lovers / Mikser House

Velika žurka zagrevanja pred nastup Army of Lovers-a! Za DJ pultom bile su ikone urbanog Beograda: Bebi Dol, Luna Lu & Fanatic, Bojanadona (Svi na pod) i DADA Selectah. Tokom večeri je podeljeno 400 ulaznica za nastup popularnog švedskog trija, koji se održao 5 dana kasnije u istom prostoru.

22. septembar 2013.

Predstava Izopačeni / BITEF teatar

Tumačenje komada Izopačeni u kontekstu diskriminacije u Srbiji danas je, u svakom smislu, pa i u umetničkom, veoma osetljiv zadatak. Komad koji je, pre više od 30 godina, izazvao kontroverze, u međuvremenu je produciran mnogo puta i ekranizovan.

23. septembar 2013.

Debate / Media Centar

Na panelu LGBT mladi: Život u četiri zida smo postavili neka od ključnih pitanja za život mladih pripadnika/ca LGBT zajednice u Srbiji. Da li je teško, zahtevno, emotivno i psihički iscrpljujuće kriti veliki deo sebe i svog života? Šta za mladu osobu znači nemogućnost da kaže u koga se zaljubio/la, i da li ovakva situacija ostavlja posledice na život jedne mlade osobe? Povodom Međunarodnog dana vidljivosti biseksualnih osoba, organizovan je razgovor na temu: Kako je biti u sredini u ovoj sredini? Razgovor je moderirala Bojana Ivković, a gošća je bila Radica Hura.

Predavanje Klausa Jeca / Drugstore

Klaus Jec je poznati nemački gej aktivista, predsednik Gej – lezbejske federacije Nemačke i održao je predavanje na temu: 1990 / 2013 – Borba za jednaka prava i jačanje zajednice.

Film: Ja kad sam bio klinac, bila sam klinka… / UK Parobrod

Višestruko nagrađivan dokumentarac širom sveta!
Gocа i njenа drugаricа spremаju predstаvu uz pomoć mlаdih umetnikа kаko bi publici ispričаli svoju životnu priču. Ovo je film o trаnseksuаlnoj osobi, ljupkoj Goci kojа živi nа mаrginаmа društvа.

Delikatesni ponedeljak / KC Grad

Sa velikim zadovoljstvom smo u okviru Nedelje ponosa, na Delikatesnom ponedeljku predstavili radionicu veganske hrane dr. Prof. Maje Volk. Pripremljena hrana poslužena je nakon radionice, a posetioci su mogli da kupe i Majine knjige sa korisnim savetima i receptima.

24. septembar 2013.

Debate / Media centar

Jedan od brojnih panela bavio se i pitanjima homofobije u školama. Da li se stepen homofobije može smanjiti uvođenjem LGBT tema u obrazovni sistem i da li u obrazovnim institucijama postoje mehanizmi i kapaciteti koji štite od diskriminacije LGBT osobe? Druga debata dana bavila se ateizmom. Zašto se u ime Boga svake godine preti učesnicima/cama Parade ponosa? Zašto osnovne hrišćanske vrednosti nisu primenjene u praksi? Da li crkva ima dupli standard? Ovo su neka od pitanja na koje smo čuli odgovore i diskusije.

Religija i LGBT zajednica: Lj(u)bi bližnjeg svog / Drugstore

Panel se bavio pitanjima da li se religija zaista bavi LGBT pitanjima ili je samo zloupotrebljena od strane verskih fanatika i ekstremista.

Izložba / UK Parobrod

Izložbu „Naše kvir detinjstvo“ organizovala je Omladinska grupa Helsinškog odbora za ljudska prava u Beogradu.

Queer Poezin / KC Grad

Queer veče Spoken Word poezije i druženje sa našim omiljenim autorima i autorkama. Ovo nije prvi put da se Poezin pridružio nekoj inicijativi koja podržava različitosti među ljudima. Poezinov Spoken Word Poetry Festival na temu diskriminacije održane j enovembra prošle godine.  Nakon zvaničnog dela večeri počeo je neponovljivi Dyke Party u istom prostoru. Bila je ovo prva lezbejska žurka Nedelje ponosa!

25. septembar 2013.

Debate / Media centar

Na panelu: Može li ljubav biti zakon? bilo je reči o tome da li smo daleko od trenutka kada će gej i lezbejski parovi u našoj zemlji steći pravo da sebe nazovu porodicom. Na drugom panelu gostovali su članovi i članice organizacije GOOSI koji su naglasili solidarnost među marginalizovanim grupama i pridružili se naporima da niko u Srbiji ne bude diskriminisan.

LGBT pokret i levica (Razgovori sa zajednicom) / Drugstore

Na koji način ugrožene grupe u Srbiji treba da se povezuju? Da li postoji razumevanje i solidarnost između radničke klase i LGBT pokreta? Razgovor je moderirao Matija Medenica, a uvodnu reč imala je Jovana Ristić.

Film: I Shoot My Love / UK Parobrod

Sedamdeset godina posle bekstva njegovog dede iz nacističke Nemačku u Palestinu, izraelski dokumentarista Tomer Hejman vraća se u zemlju svojih predaka gde upoznaje čoveka koji će mu promeniti život. Ovaj film posvećen je ličnoj ali i univerzalnoj ljubavnoj priči koja je smeštena u trougao koji čini Tomer, njegova majka Izraelka i njegov partner iz Nemačke.

Peščanik na Prajdu / KC REX

Svake godine Peščanik posvećuje veliku pažnju organizaciji Prajda, a ove godine sagovornici/e popularne radio emisije prvi put su razgovarali/e o problemima vezanim za organizovanje Parade ponosa u Beogradu.

26. septembar 2013.

Debate / Media centar

Prajd – Čemu sve to?

O svojim iskustvima, problemima sa kojima su se suočavali/e i važnosti koju za njih Prajd ima govorili/e su aktivisti/kinje koji/e su tokom prethodnih godina organizovali/e ovu manifestaciju.

T u LGBT

Stvaranjem prve grupe podrške za trans osobe, kao i prvog sajta za trans osobe, i LGBT SOS telefona u okviru organizacije Gayten-LGBT, počeo je rad na većoj vidljivosti problema, potreba i prava trans osoba, šte je dalje dovelo i do rada na ovim pitanjima i u institucionalnom okviru.

Front: Različiti vrednosni sistemi vs različite politike (Razgovori sa zajednicom) / Drugstore

Da li je neophodno da sve LGBTTIQ osobe imaju iste politike? Razgovarali su Bojana Ivković i Adorjan Kurucz.

Film: Nevidljive / UK Parobrod

Kratkometražni dokumentarac „Nevidljivi“ postavljen je na severnoj železničkoj stanici u Briselu. Reč je o filmu o sposobnosti, sa jedne strane da primetiš i sa druge strane da budeš primećen. U indiferentnom svetu, kakav železnička stanica najčešće jeste, teško je primetiti pojedinca. Sat na stanici kuca, vozovi prolaze, a ljudi dolaze i odlaze. Ipak, svako od njih ima svoje aspiracije i snove, sopstveni pogled na ličnu budućnost. Na jedan ili na drugi način, svi žele da budu primećeni. U „Nevidljivima“ kamera se polako kreće kroz ove različite živote, prelazi ih i vraća se i tako hvata svaki od njih.

Koncert Army of Lovers i Lollobrigida / Mikser House

Na koncertu glamuroznog švedskog trija prisustvovalo je preko 1300 ljudi! Bend koji već godinama ne nastupa na Paradama ponosa u Zapadnoj Evropi svojim dolaskom u Beograd dao je političku podršku gej zajednici u Istočnoj Evropi.

27. septembar 2013.

Pride Forum / Media centar

Forum, tradicionalno poslednji događaj pred šetnju, okupio je relevantne učesnike koji su razgovarali o ljudskim pravima LGBTIQ osoba kao jednoj od evropskih vrednosti, analizirali javno mnjenje i izveštavanje medija. Neki od govornika/ca bili/e su: Brigitta Ohlsson (Ministarka za evropske poslove u Vladi Švedske), Jelko Kacin (specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju), Robert Hardh (izvršni direktor Civil Rights Defenders), Michael Davenport (šef Delegacije Evropske unije) i Antje Rothemund (šefica Misije Saveta Evrope u Srbiji).

Agenda:

10:00 – 11:30   Ljudska prava LGBT zajednice – zajednička evropska vrednost LGBT prava kao deo procesa pristupanja Evropskoj uniji I zajednički

11:30 – 12:45 Regionalna iskustva u borbi za LGBT prava

14:00 – 15:30   Mediji I javno mnjenje – koliko smo (ne) tolerantni? Kako mediji izveštavaju o LGBT populaciji i šta kaže javno mnjenje

15:30 – 16:30 Promena svesti – prevazilaženje razlika

Razgovori sa zajednicom / Da li se stidimo sami sebe / Media centar

Uvodničarka: Sonja Gabelić. Moderatorka: Bojana Ivković. Teme: Da li se LGBTTIQ zajednica u Srbiji stidi sama sebe? Da li se stidimo ko nas predstavlja u javnosti? Šta naš stid govori o nama? Da li želimo da budemo dobri/e drugima ili sebi?

Film: Grad granica / UK Parobrod

Film prati Izraelce i Palestince iz Jerusalima u jedinom gay baru u gradu. Stalni gosti dele zajedničku potrebu za pripadanjem i prihvaćenošću dok se suočavaju sa ogromnim rizicima jer provociraju najveće društvene tabue svoje sredine.

Filmski maraton / UK Parobrod

Retrospektiva svih filmova koji su prikazani na Pride Week-u.

Žurka: Pre-Pride-LOVE-Party / KC Grad

Nakon duže pauze Ewox Tamarinsky su uzdrmali plesni podijum KC Grada.