2012

Slogan Parade ponosa 2012: Ljubav, vera, nada

Beograd Prajd 2012. je pripreman od novembra 2011. do početka Nedelje ponosa 30. septembra 2012. Prvi put je Nedelja ponosa trajala 8 dana. Realizovano je preko 30 različitih događaja.

Sajam LGBT organizacija okupio je većinu LGBT organizacija iz Srbije.

Flešmob akcija venčanja dve devojke u centru grada izazvala je veliku pažnju javnosti, a za samo jedan dan nju je na YouTube-u videlo 150 000 ljudi.

Brojne javne ličnosti podržale su Prajd 2012 direktnim učešćem u programima. Među njima su i: Aleksa Jelić, Bebi Dol, Biljana Cincarević, Marina Perazić, Sajsi, Stevan Filipović i drugi. Program Nedelje ponosa posetilo je više od 2000 ljudi. Prvi put su većinu posetilaca činili građani van aktivističkih krugova i nevladinih organizacija. Program Nedelje ponosa odvijao se na 9 lokacija u Beogradu, a podrška Prajd festivalu stigla je i od drugih velikih festivala poput Exit festivala i Mikser festivala. Prvi put tokom Nedelje ponosa nije bilo nijednog incidenta. Prvi put je neki Prajd u ovom delu Evrope dobio zvaničnu pesmu: Idemo u grad, Alekse Jelića. Prvi put je u realizaciji programa pored članova Organizacionog odbora i volontera, učestvovalo preko 150 ljudi. Prvi put je odnos pozitivnih i negativnih izveštaja u medijima je išao u korist pozitivnih.

Skup „Parada u četiri zida“ održan je umesto zabranjene Parade ponosa, a završen je jednominutnim protestom ispred zgrade beogradskog Medija centra. Uprkos zabranjenoj šetnji, Nedelja ponosa je uspela.

Slicica (13)

Program Pride week 2012

01. oktobar 2012.

Sajam LGBT organizacija / Media centar

Prvi put je u Srbiji predstavljen rad svih relevantnih LGBT organizacija na jednom mestu. LGBT organizacije su predstavile svoje materijale, akcije i projekte kojima afirmišu prava zajednice u Srbiji. Sajam je trajao tokom svih dana održavanja Pride Week – a.

Šta LGBT zajednica želi od institucija / Media centar

Jedna od ključnih tema vezanih za LGBT pitanja je kako će i na koji način zajednica sarađivati sa vladinim institucijama. Da li je moguća inkluzivna i kvalitetna saradnja ili je većina nosilaca vlasti i dalje homofobična?

Queer likovni salon / Magacin

Ovogodišnji Queer salon održao se treću godinu za redom u okviru Nedelje ponosa, kao centralni događaj manifestacije. Kustos izložbe je Vera Vojvodić a svoje radove izložili su brojni umetnici aktuelne beogradske i svetske scene: Predrag Pajdić, Jelena Stevin, Danilo Prnjat, Ema Szabó, Veljko Zejak, Darko Stojkov, Marina Marković i Boris Šribar, TKV i grupa autora aktivističkih grafita.

Delikatesni ponedeljak / KC Grad

Umetničko kulinarski program u kojem se kao izvođači pojavljuju razni zanimljivi gosti ponovo je od oktobra stavljen na repertoar Kulturnog centra Grad. Nova sezona najukusnijeg programa počela je upravo u okviru Nedelje ponosa, kada nam je Biljana Cincarević pripremila Delikatesnu tajnu večeru.

02. oktobar 2012.

LGBT: Pitanje porodice – debata / Media centar

Fokus je stavljen na značaj porodice u podršci LGBT zajednici kao celini. Debati su pored stručnjaka i aktivista prisustvovali i roditelji iz Srbije i Hrvatske čija deca pripadaju LGBT zajednici.

Neko je rekao bezbednost? – debata / Media centar

Bezbednost i borba protiv nasilja je i dalje ključno pitanje unutar LGBT zajednice. U skladu sa nekim od ključnih zahteva Prajda 2012. – uključivanje zločina iz mržnje u Krivični zakon Srbije – cilj ove debate bio je viđenje bezbednosti kroz prizmu LGBT zajednice.

Coming out – debata @ Media centar

U okviru ove sesije bavili smo se procesom coming out-a, a svoja iskustva podelili su članovi LGBT zajednice i njihovi roditelji. Prvi put u Srbiji roditelji su javno izrazili kako su se osećali kada su saznali da su njihova deca gej i šta je bio najveći problem: lično prihvatanje ili prihvatanje okoline.

Projekcija filma Klip / KC Grad

Film govori o tinejdžerki Jasni iz problematične porodice koja probleme pokušava da potisne eksperimantisanjem u seksu, drogama i izlascima, sve vreme snimajući mobilnim telefonom sebe i ljude koji je okružuju.

Draško Bogdanović: Libertation

Više od 30 eksplicitnih fotografija, porteta queer i trans muškaraca, kao jedna od kolekcija, predstavljeni su u Srbiji.

03. oktobar 2012.

Vidljive/nevidljive – debata / Media centar

Kakav je položaj žena u Srbiji danas, koliko su vidljive i da li višedecnijsko zalaganje za unapređenje prava žena ima trajnih rezultata, pitanja su na koje je ova debata dala odgovore.

Identiteti/Centri/Margine – debata / Media centar

Da li su nam sadašnji postojeći i manje ili više prihvaćeni identiteti dovoljni ili možemo da mislimo o nekim novim?

Rod i seksualnost – debata @ Media centar

Javno promišljanje na temu povezanosti rodno zasnovanog nasilja i nasilja koje se dešava nad osobama iz LGBT zajednice.

Ecce Homo: Elisabeth Ohlson Wallin / CZKD

Beograd je prvi grad Istočne Evrope koji je prikazao “Ecce Homo”. Legendarnu postavku čini 12 fotografija umetnice Elisabeth Ohlson Wallin koje pokazuju Isusa sa transseksualcima, HIV pozitivnim osobama i gej muškarcima. Fotografije su moderna verzija priča iz Novog zaveta. Ovim radovima Elizabet je želela da podseti ljude da je Isus pomagao odbačenima od društva, a ideju je dobila nakon što je njen prijatelj umro od side a vernici konstatovali da je u pitanju božja kazna za njegovu homoseksualnost.

04. oktobar 2012.

LGBT i religija: Kome pripada ljubav, vera, nada? – debata / Media centar
Ljubav, bes i pamćenje: Kultura sećanja na Bgd Pride – debata / Media centar

U okviru debate prikazan je kratki dokumentarni film Prajda 2011. a u kome važni društveni društveni akteri preispituju ovaj događaj.

Predrag Pajdić: Beneath The Shadows / KC Grad

Knjiga fotografija “Beneath The Shadows” autora Predraga Pajdića premijerno u Srbiji  je predstavljena u okviru “Nedelje ponosa”. Na svojim fotografijama, Pajdić preispituje novonastale društvene normative lepote i estetike, postavljajući pitanje: Šta su nove mere i standardi lepote? Gosti su bili autor i knjige i pevačica Bebi Dol, a moderator Vera Vojvodić.

Fashion Show: T – Shirts for love! / Krug

Grupa dizajnera rukovođena stilistom Srđanom Šveljom kreirala je vizuelna rešenja za majice na temu: Ljubav!

05. oktobar 2012.

Međunarodni Prajd Forum / Media centar

Na Međunarodnom Prajd Forumu u okviru Nedelje ponosa u beogradskom Medija centru kome su prisustvovali i ambasadori nekoliko zemalja EU, među kojima su ambasadori SAD, Velike Britanije i Švedske, predstavnici EU su poručili da očekuju od Srbije i da sankcioniše nasilnike i ekstremiste koji prete. Učesnici Foruma su ocenili da je zabrana Parade ponosa u Beogradu razočaravajuća i da je tužno što se neće održati i poručili da bi Vlada Srbije trebalo da donese akacioni plan o zaštiti ljudskih prava uključujući prava LGBT populacije.

Divas Night / Dom omladine

Prvi put u Srbiji na jednom mestu predstavili su se najbolji ženski vokali koji su izveli najveće gay disco & ine hitove. Specijalna gošća večeri bila je Marina Perazić, jedna od najvećih zvezda pop muzike Jugoslavije.