2011

Nakon prvog Prajda održanog u centru Beograda 2010. godne pod sloganom „Da šetamo zajedno“, država je ponovo zabranila Prajd 2011. godine. Nedelju dana pre zakazane Parade ponosa u Novom Sadu, Zrenjaninu, Bečeju i Nišu održavane su promocije Prajda, kao i tradicionalni Pride Week u Beogradu.

PROGRAM PRIDE WEEK-a

Celokupni program Pride Week-a održao se u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) koji je tokom čitave nedelje nosio ime SIGURNA KUĆA PONOSA. Programski urednici Pride Week-a bili su Boban Stojanović i Vera Vojvodić.

Ponedeljak, 26.septembar 2011.

Projekcija filma: Molitva za Bobija
Režija: Russell Mulcahy / Uloge: Sigourney Weaver, Henry Czerny, Ryan Kelley /Trajanje: 88′

Mary Griffith je pobožna hrišćanka koja odgaja svoju decu u duhu konzervativnih učenja crkve. Njen sin Bobby se poverava starijem bratu da je gej. Nakon što Mary sazna za ovo, život porodice se potpuno menja. Dok Bobbyjev otac i rodbina polako prihvataju njegovu seksualnu orijentaciju, Mary veruje da Bog može da ga izleči od grešnog ponašanja i ubeđuje ga da se istrajnije moli i traži oprost učestvujući u crkvenim aktivnostima, sve u nadi da će ga to izvesti na pravi put. Očajnički želeći podršku svoje majke, Bobby je posluša, ali ga to odvede u još veću izolaciju i depresiju…

Utorak, 27. septembar 2011. Debata: Mediji – prostor opasnosti i slobode

Kako mediji oblikuju našu stvarnost i utiču na stavove o LGBT populaciji, koliko je prisutan govor mržnje i kako se on sprečava, na koji način novi mediji utiču na život LGBT osoba i šta je uloga građanskog društva u ovoj oblasti
Govorili: Srđan Bogosavljević / Velimir Ćurguz Kazimir / Lazar Pavlović / Magda Janjić / Vukašin Obradović / Darko Soković.

Od 14 do 20 sati: Pimp my Banner
Radionica izrade transparenata za Paradu ponosa.

Sreda, 28. septembar 2011.

Promocija knjige: Povijest gay i lezbejskog života i kulture

U nastajanju ove sveobuhvatne knjige o važnom segmentu ljudske socijalne istorije učestvovalo je četrnaest autora, univerzitetskih profesora i istoričara iz sedam zemalja, koji prikazuju različite društvene koncepte i stavove prema homoseksualnosti. Povijest gej i lezbijskog života i kulture jedina je knjiga koja pruža celovit pregled duge istorije iz koje su potekle današnja bogata i raznolika gej i lezbejska kultura, a predstavlja i sveobuhvatni, globalni portret gej istorije, prepun sjajnih ilustracija.

Od Teokritovih stihova do Queer As Folk, od indijanskih travestita Severne Amerike do aboridžinskih dečaka-supruga u Australiji, ova neobična i knjiga sa vrlo širokim opsegom ilustruje istovremeno mnoge aspekte ljubavi i požude, kao i različite načine na koje su se takve želje pojavljivale i pokazivale kroz vekove, dajući istovremeno veliki doprinos razumevanju kulture i istorije uopšte.

Govorili: Vera Vojvodić / Miško Stevanović / Boban Stojanović

Četvrtak, 29. septembar 2011.

Queer salon: …ono što me čini…

Drugi beogradski Queer salon izložio je artefakte koji čine umetnost svakodnevnog preživljavanja i života u izrazito homofobičnom okruženju. Kroz predstavljanje predmeta doniranih od strane samih LGBT osoba i kroz njihovo prezentovanje u galerijskom prostoru, problamatizuje se pitanje identiteske vidljivosti kroz institucije, odnosno: da li pojedinac/pojedinka postoji nezavisno od institucije, koju on/ona kao građanin/ka legitimišu?
Sačinjena od ličnih predmeta pripadnika LGBT populacije, postavka Salona je izrazito sentimentalna, ogoljena i nepretenciozna, podložna različitim intepretacijama i krajnje ličnim doživljajima. Uvođenjem privatnih (“ready made”) eksponata u izložbeni, javni prostor, Salon takođe otvara pitanje institucionalizovanja Queer kulture.

Drugi Queer salon odvija se u skladu sa sloganom Parade: “Normalno”, i to u upitnoj formi: Da li nam je potrebna institucionalna forma da bismo bili vidljivi?

Petak, 30. septembar 2011.

Javna sfera i odgovornost: moja odluka o životu pored mene

Podrška javnih ličnosti veoma često je obavijena predrasudama o njihovoj iskrenosti. Sumnja u iskrenu podršku drugih, umanjuje nivo međusobne solidarnosti, a nedostatak solidarnosti vodi u ravnodušnost prema ljudima oko nas.
Šta pojedince oko nas motiviše da podržavaju manjine, jedno je od krucijalnih pitanja na koja tražimo odgovor ovom tribinom?

Govorili: Mirjana Karanović // Nadežda Milenković // Ana Maria Rossi // Dule Nedeljković // Boban Stojanović

Subota, 01. 10. 2011.

Pride forum

11.00 Lessons learned: Parada ponosa u Beogradu, deset godina kasnije
Vincent Degert / Antje Rothemund / Robert Hard / Ivana Howard
12.30 Mediji, LGBT zajednica i Parada ponosa
Velimir Ćurguz Kazimir / Dragana Nikolić Solomon / Olivera Zekić
15.00 Parada ponosa i zemlje u tranziciji
Marko Jurčić / Vera Polushkina / Anastasia Danilova / Zdravko Cimbaljević
16.30 Važnost Parade ponosa za LGBT zajednicu
Gabriella Calleja / Lazar Pavlović / Lepa Mlađenović