2010

Parada je održana. Više od 1000 učesnika/ca, prošetalo je centrom Beograda bez incidenata, do Studentskog kulturnog centra. Na čelu kolone viorio se veliki transparent „Možemo zajedno“. Neposredno pre šetnje, okupljenima u parku Manjež obratili su se ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, šefovi delegacija EU, SE i OEBS-a i predstavnici nevladinih organizacija. Oni su sa bine poslali poruku da se diskriminacija bilo koje vrste ne sme tolerisati.

Od Vlade je zatražena izrada i implementacija Nacionalne strategije za borbu protiv homofobije, nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama. Sa druge strane, na više lokacija u Beogradu okupilo se oko 6000 huligana, koji su izazvali nerede u kojima je povređena 141 osoba. Uhapšen je i vođa desničarskog pokreta „Obraz“, Mladen Obradović.

PROGRAM PRIDE WEEK-a

Na prvom beogradskom Pride Week-u, koji je trajao 8 dana, na 6 lokacija, svoje radove predstavilo je tridesetdvoje umetnika i umetnica, a u organizaciji je učestvovalo preko 50 saradnika i volontera.

01.10.2010. Dan za ideje @Facebook

Putem Facebook stranice ParaDA! – DA šetamo zajedno, učesnici/e su slali/e svoje ideje za transparente na Paradi. Najzanimljiviji predlozi odabrani su za samu šetnju.

02.10.2010. Dan za realizaciju @Bioskop REX

Pravljenje transparenata, na osnovu predloga koji su pristigli putem Facebook-a.

03.10.2010. Ilegalni bioskop i Parada ponosa

Predstavljeni su važni momenti queer filmografije, kao što su: HEDWIG AND THE ANGRY INCH (post-pank neo-glamurozni film u režiji Johna C. Mitchella), GUERELLE (film koji potpisuje Rainer Werner Fassbinder, dramatizacija novele Querelle de Brest) i AMIEE & JAGUAR (drama u režiji Maxa Farberbocka, prema knjizi Erike Fischer, koja je bazirana na istinitom događaju).

04.10.2010. Beogradski Queer salon @Kulturni centar Beograda

Izložba Queer salon predstavlja aktivističku interveciju koliko i izlagačko – umetnički poduhvat. Zašto bi jedna izložba bila aktivistička intervencija ili politička praksa? Zato što su homofobija i ksenofobija u jednoj maloj evropskoj zemlji rastrzanoj traumama i ekonomskom krizom dostigle svoj vrhunac. Na Queer Salonu su radove predstavili renomirani umetnici i umetnice koji su proteklu deceniju bili aktivni u procesima konceptualnog promišljanja i vizuelnog osmišljavanja queer identiteta u javnom prostoru. Iako potpuno diverznih likovnih jezika, politika u umetnosti, generacija i medija u kojima stvaraju, zajednički horizont radova jeste zastupanje eksplicitnosti queer identiteta sa akcentom na gej identitet, kao i činjenica da su učesnici i učesnice aktivno učestvovali tokom 2009. godine u okviru emancipacije LGBT diskursa u javnoj sferi u Srbiji i Srbije u inostranstvu.

Na Queer Salonu radove su izložili: Aleksandar Maćašev, Biljana Cincarević, Draško Bogdanović, Jelena Jelača, Jelena Karleuša, Ivana Savić, Marko Ilić, Rena Raendle i Vladan Jeremić.

05.10.2010. Izložba: 20 godina LGBT aktivizma u Srbiji, Tribine: Suočavanje sa suočavanjem i Biti gej u Srbiji: godinu dana kasnije @Centar za kulturnu dekontaminaciju

Izložba dokumenata o 20 godina LGBTTQ aktivizma otvorena je 5. oktobra 2010. godine, a uz tribinu koja je rezimirala rezultate rada LGBT pokreta u protekle dve decenije, obuhvatila je i promociju knjige Nevolje s rodom, uticajne američke teoretičarke Džudit Batler. Na tribini je bilo reči o mogućnosti ljubavi posle rata, odnosno kako su se ratovi, militarizacija, post – ratne traume odrazile na povećanje stepena homofobije. Održana je i tribina „Biti gej u Srbiji: godinu dana kasnije“, povodom knjige Lidije Obradović „Biti gej u Srbiji“.

PRESS

FOTO GALERIJA